Az olajkenésű csavarkompresszorok az általánosan használt, nagyon elterjedt változatok.
Ezeknek a kompresszoroknak a sűrítőjét a berendezésben, a sűrítő által keringetett olaj hűti, miközben ugyanez az olaj keni a sűrítő rotorjainak csapágyazását.
Természetesen azt az olajat szűrő szűri, hogy az esetlegesen bekerült szennyezés ne rongálja meg a csavar elemeket, és azok csapágyazását.
A sűrítőből a komprimált levegővel együtt kilépő olajat, olajpárát/olajgőzt) a sűrítéshez beszívott levegővel bekerült nedvességet) az úgynevezett szeparátorszűrő választja le a sűrített levegőről, hogy az olaj tovább tudjon áramolni a hűtőbe, majd az olajszűrőn át, vissza a sűrítőbe.


A szeparátornak a feladata, hogy a lehetőleg kevesebb (néhány ppm) olaj (gőz, pára, csepp) maradjon a kompresszorbók távozó sűrített levegőben, tehát a legfontosabb szűrő, a levegőszűrő után ez a szűrő, mert a sűrítettlevegőben bent maradó kompresszor olaj a legritkább esetben szokott hasznos lenni a levegőt felhasználó alkalmazásokban.
Ebben a szeparátor szűrőben a kellően fel nem melegedett kompresszor üzem során szokott a vízpára is kiválni, de ez nem hasznos, sőt ezt el kell kerülni, hiszen ha az olajból egy vizes emulzió lesz, az semmiképpen nem hasznos az acél csapágyaknak, és sűrítőnek.
Azoknál a felhasználásoknál, amelyeknél a néhány ppm mennyiségű olaj is káros, 3 lehetőség van az olaj jelenlétének, és/vagy hatásának drasztikus lecsökkentésére (teljes megszüntetésére nem).
– Szűrősorral + hűtveszárítóval le lehet csökkenteni a maradó olajtartalmat.
– Az ásványi olajat le lehet cserélni élelmiszeripari olajra, így az egészségügyi károkozást el lehet kerülni.

Ezzel a két lehetőséggel semmiképpen nem lehet viszont megszüntetni abszolút mértékben az olaj jelenlétét, vagy pl. havária esemény esetén akár a nagyobb mennyiségű olaj megjelenését a sűrítettlevegő felhasználási helyén.

Az egyetlen lehetőség az abszolút olajmentes sűrített levegőre a olajmentes (vízhűtéses / kenéses) kompresszorok használatával lehetséges.

Olajmentes.hu